Brouwerij Nijver

Op 31 januari 2016 is Brouwerij Nijver officieel geopend door burgemeester Link en wethouder Hoekman. Brouwerij Nijver is gevestigd naast Kaffee Peijnenburg en Hotel Nijver.

Het verhaal van Brouwerij Nijver begint bij het openen van het VVV-servicepoint bij Hotel Nijver. Hobbybrouwer Bart Klomp liet een eigen gebrouwen bier proeven aan Carlo van Nisselrooij, eigenaar van Kaffee Peijnenburg en Hotel Nijver. Carlo was direct enthousiast en liet Bart een kleine ruimte zien waarin tot die tijd niets gebeurde. Carlo zou hier graag een eigen brouwerij willen en maakt zo de afspraak om te kijken of dit te realiseren is. Bart zou zich enkel bemoeien met het brouwen en Carlo zou de organisatie zoals, vergunning, etiketten, de belasting en natuurlijk de verbouwing op zich nemen. Helaas werd Carlo na de zomervakantie van 2015 steeds zieker. Hij had al acht jaar gezondheidsproblemen, maar vanaf de zomer traden er complicaties op. Hij overleed eind november 2015.


Brouwen

Voor het overlijden van Carlo zijn er al wat proefbrouwsels gemaakt waar Carlo aan mee heeft geholpen. Zelfs twee weken voor het overlijden heeft hij nog flessen bier gebotteld. Carlo kon mensen enthousiasmeren, door bijvoorbeeld iedere geïnteresseerde rond te leiden in de brouwerij. Hij hield ervan om met mensen te praten en had het geduld om het brouwproces uit te leggen. Hij was ook een man die goed kon organiseren. Dit is dan ook de reden dat Brouwerij Nijver nu bestaat. 

Brouwerij Nijver is een echte brouwerij met een hele kleine brouwcapaciteit (130 liter). Het uitgangspunt van Brouwerij Nijver is dat we er alleen ambachtelijk bier brouwen, oftewel met de hand gebrouwen bier.  Samen met vrienden van Carlo en brouwer Bart worden er op dit moment 3 bieren gebrouwen: Geldrops Blond, Donkerbruin Vermoeden en Tripel Carlo.

De bieren

Geldrops Blond, een tarwebier van 5% dat bedoeld is om er wat meer van te kunnen drinken. Laag in alcohol, vrij droog en gebaseerd op Kolschbier. Een Duits bier type dat van oorsprong uit de omgeving van Keulen komt.

Het tweede bier is Bart’s favoriet; Donkerbruin Vermoeden. Het is een dubbel biertje van 7%. Er wordt gebruik gemaakt van hetzelfde type mout als bij het bier Rochefort.

Het derde bier als eerbetoon aan Carlo; Tripel Carlo. Carlo hield van de karakteristieke trippelsmaak. Hij heeft dit bier mee gebrouwen, gebotteld, geproefd en goedgekeurd. In het bier zit echt kraanwater gewonnen uit de grote heide. Daarnaast is er Geldropse honing van imker Jan Scharroo in verwerkt.

Kom genieten bij Kaffee Peijnenburg. De enige plek waar de bieren te proeven en verkrijgbaar zijn.